loading...

گفتار درمانی

این وبلاگ درجهت افزایش آکاهی مردم درمورد اختلالات گفتار وزبان ساخته شده است

اطلاعیه های سایت
بــه نام خـــدا


کلیـــنیــــک گـــفــتار درمـــانی (یــــوســـف آبـــاد)


آدرس :

یوسف آباد،خیابان فتحی شقاقی نرسیده به میدان سلماس، پلاک ۱۰۷ واحد ۷


تلفن تماس :

۵ - ۸۸۳۳۲۲۳۴
ایمیل :
speech_clinic@yahoo.com
---------------------------------------------
تــوجـــه :
---------------------------------------------
*تشکیل جلسه درمانی در منزل در صورت ضرورت امکان پذیر است.*

---------------------------------------------

تعرفه تبلیغات کلینیک گفتار درمانی (یوسف آباد)

در این مقاله شگردهای توانبخشی صوت را که برای دوبیمار مبتلا به شاخی شدگی و زگیل تارآواها مورد استفاده قرار گرفته بود شرح داده می شود. بیمار نخست خانمی بودند 30 ساله که بعلت زگیل تارهای صوتی در آلمان تحت عمل جراحی و سپس گفتا درمانی قرار گرفتند ولی هیچگونه پیشرفت و بهبودی از خود نشان ندادند. ولی در ایران به کمک گفتار درمانی بهبودی صددرصد پیدا کردند.

بیمار دومی مردی پنجاه ساله بوده است که بعلت شاخی شدگی تارآواها توانایی استفاده از صوت طبیعی را از دست داده بود. این بیمار به مدت یکسان تحت گفتا درمانی فشرده قرار داشت و سرانجام با بهبودی کامل مرخص گردید. نامبرده چندسالی بود که از گرفتگی صوت رنج می برد.

هر یک از دو بیمار یاد شده، پیش از گفتا ردرمانی، توسط پزشک گوش و حلق و بینی مورد معاینه قرار گرفته و وجود زگیل و یا شاخی شدگی تار آواها نخست توسط پزشک تشخیص داده شده بود. در پایان دوره گفتار درمانی نیز مجدد تار آواها مورد معاینه قرار گرفتند و وضعیت طبیعی شدن تار آواها مورد تایید پزشک مربوطه قرار گرفت.

 

 

 

پژوهشگر: جمشید پور قریب                                                                                                                  

شهریاری بازدید : 331 یکشنبه 19 آذر 1391 زمان : 12:57 نظرات (1)

آفازی دوران بزرگسالی چیست؟

آفازی عارضه ای است که در اثر آن افراد قادر به بیان افکار و درک صحبتهای دیگران یا نوشته ها نیست. آفازی اکثراٌ در اثر آسیب مغزی مانند سکته و یا ضربه مغزی رخ می دهد.

بعضی از مشکلات زبانی افراد مبتلا به آفازی چیست؟

افراد دچار آفازی در درک گفتار دیگران و بیان عقایدشان (افکارشان) مشکل دارند. همچنین توانایی آنها در زمینه خواندن،‌نوشتن، اشارات و حالات صورت و یا کاربرد اعداد کاهش یافته است.

گفتار ممکن است به عقارات کوتاه و یا کلمات منفرد مانند اشیاء و یا افعال محدود شده باشد. در بعضی از این افراد گفتار بسیار کوتاه شده است و فقط از کلمات کلیدی استفاده می کنند و گفتارشان شباهت زیادی به یک تلگرام دارد. ترتیب کلمات ممکن است بهم بخورد. پیغام ممکن است درهم باشد و درک آن مشکل شود. گاهی اوقات صداها و کلمات تغییر می کنند. مثلاً میز را صندلی گویند و یا به کارمند بانک، شهردار گفته می شود. گاهی کلمات بی معنی بکار می برند. بعضی از این افراد ممکن است با تلاش کمتری صحبت کنند و اشتباهات تولیدی (تلفظی) کمتری داشته باشند. شایع ترین مشخصه آنها مشکل در نامیدن است. مثلاً ممکن است فرد بداند با مسواک چکار کند اما نام آ< را فراموش کرده باشد.

چرا پاسخ دادن افراد آفازی با صرف وقت زیاد همراه است؟

افراد دچار آفازی،‌برای درک مطالب شنیده شده نیاز به زمان اضافی دارند. آنها کلمات را می شنوند. اما ممکن است در همان لحظه مفهوم کلمه را بیاد نیاورند. در بعضی مواد بنظر می رسد که فرد آفازی به یک زبان خارجی صحبت می کند. بعلاوه آنها برای فکر در مورد کاربرد کلمات، نیاز به زمان دارند.

آیا افراد آفازی می توانند کلمات را بیاد آورند؟

اغلب افراد آفازی در هنگام صحبت کردن، کلمه ای بکار برده اند را فراموش می کنند و برای بیاد آوردن دوباره آن، نیاز به پردازش دوباره دارند. مثلاً ممکن است، اسم کودکشان را بارها بگویند اما برای چند دقیقه فراموش کنند.

آیا قسم خوردن و یا تکرار بعضی کلمات، یک نشانه شاخص در این افراد است؟

بله در اکثر اوقات پاسخ های خودکار در این افراد باقی می مانند. مانند قسم خوردن، اسم روزهای هفته، شمارش، پاسخ های اجتماعی مثل خوبه، بله، مرسی، سلام و ... شما نباید آنها را بخاطر بکار بردن این کلمات، بطور تکراری، سرزنش کنید. آنها اغلب درک نمی کنند، که صحبتهایشان نامناسب است.

افراد دچار سکته یا آسیب مغزی چه مشکلاتی از خود نشان می دهند؟

بعضی افراد در تلفظ صحیح کلمات مشکل دارند. ممکن است گفتار آنها در اثر مشکلات کاملاً نامفهوم باشد. همچنین این افراد معمولاً حساس بسیار عاطفی می شوند. برای مثال، ممکن است براحتی ناامید شوند و یا بیش از حد بخندند و یا گریه کنند. همچنین این افراد گیج و کم حافظه بنظر می رسند. خیلی زود همه چیز را فراموش می کنند.

مشکلات جسمانی در افراد دچار سکته مغزی

آفازی معمولاً در اثر آسیب مغزی در نیمکره چپ مغز صورت می گیرد. اگر یک طرف مغز آسیب ببیند، طرف مخالف در بدن درگیر می شود. معمولاً در افراد دچار آفازی ضعف و یا حتی فلجی در دست و پای راست دیده می شود. بینایی نیز ممکن است آسیب ببیند. در موارد کمتری، تشنج دیده شده است.

بهبودی خود به خودی چیست؟

پس از ایجاد آسیب مغزی، مغز شروع به بهبود بخشهای آسیب دیده می کند. بنابراین گاهی بعضی از مهارتها مانند گفتار و نوشتن برمی گردد. دوره بهبودی فوری، بهبودی خود به خودی نام دارد. البته ندرتاً بهبودی خود به خودی منجر به برگشت کامل مهارتها می شود.

چگونه می توان به این افراد کمک کرد؟

هم باید به افراد دچار آفازی و هم به خانواده او کمک کرد. گفتار درمان کسی است که در زمینه ارزیابی، درمان و برنامه ریزی توانبخشی برای این افراد تخصص دارد. اگر چه تعداد کمی از این افراد به طور کامل درمان می شوند اما به اکثر آنها باید کمک شود.

چه زمانی باید از کمک آسیب شناسان گفتار و زبان استفاده کرد؟

معمولاً در اولین روزهایی که آسیب رخ داده است باید از آسیب شناسان گفتار کمک خواست. آسیب شناس گفتار به بهبودی گفتار و زبان کمک می کند. در ضمن به بیمار امید می دهد و خانواده را راهنمایی می کند. اغلب اطلاعات گفتار درمان، به پزشکان در مراقبت از بیمار کمک می کند.

آیا خانواده و دوستان می توانند به این فرد کمک کنند؟

خانواده و دوستان فرد مبتلا، بخش مهمی از برنامه توانبخشی هستند. هرچقدر آنها بیشتر درباره مشکل فرد بدانند به بهبودی او کمک بیشتری می کنند. آسیب شناسان گفتار در کنار خانواده و همراه آنها به فرد کمک می کند تا مهارتهای از دست رفته را بازیابد.

شهریاری بازدید : 556 پنجشنبه 16 آذر 1391 زمان : 10:03 نظرات (1)

به نام خدا

باارزیابی ویژگیهای گفتار وزبان کودکتان اورا در فراگیری مهارتهای سخت زبانی مانند خواندن ونوشتن یاری دهید.وبااصلاح زود هنگام اشکالات گفتاری وزبانی کودک خود موجب موفقیت او در کسب مهارتهای اجتماعی شوید.

 

چه بسا که زود دیر می شود.

کلینیک گفتار درمانی (یوسف آباد)۸۸۳۳۲۲۳۴-۸۸۳۳۲۲۳۵

شهریاری بازدید : 381 پنجشنبه 16 آذر 1391 زمان : 10:00 نظرات (1)

اختلال در بلع چیست؟

فردی که در بلعیدن مایعات یا جامدات یا هر دو دچار ناتوانی می شود، مبتلا به ((دیسفاژی)) یا ((اختلال در بلع)) می باشد. این ناتوانی ممکن است بصورت کامل یا نسبی بروز کند. همانگونه که از تعریف استنباط می شود، کلیه جوانب زندگی فرد تحت تأثیر این اختلال قرار می گیرد. ( برخورداری از تغذیه خوب سلامت را تضمین می کند.

عمل بلع بطور طبیعی شامل مراحل زیر است:

1- مرحله دهانی: طی این مرحله غذا جویده شده و با بزاق ترکیب می شود و جهت ورود به حلق آماده خواهد شد.

2- مرحله حلقی: در این مرحله غذایی توسط عضلات زبان و عقب دهان، به دهانه حلق وارد می شود.

3- مرحله مروی: در این مرحله غذا به دریچه مری منتقل می شود و طل مری را طی می کند.

بروز اختلال به هر دلیلی در بخش های مذکور منجر به بروز اختلال بلع (دیسفاژی) خواهد شد.

وقتی فردی دچار دیسافژی می شود، توسط متخصصین گوناگون از قبیل، متخصص گوارش، متخصص مغز و اعصاب، رادیولوژیست و آسیب شناس گفتار و زبان ( متخصص گفتار درمانی) مورد معاینه قرار می گیرد و جهت انجام اقدامات درمانی به افرادی از این تیم ارجاع می شود.

در این بین نقش مهم گفتار درمان گران به صورت آگاهی دادن به بیمار جهت برنامه ریزی درمانی، ارجاع به پزشکان مربوطه و پیگیری روند درمان حائز اهمیت می باشد.

چه کسانی دچار اختلال د بلع می شوند؟

چنانچه هر یک از اجزاء سیستم عصبی و عضلانی مکانیزم بلع دچار ضایعه شوند، فرد مبتلا به اختلال در بلع خواهد شد. از بین علل گوناگون ما به شایعترین عوامل بروز دیسفاژی اشاره می کنیم:

1- افرادی که به بیماری های عصبی مبتلا هستند، مانند کسانیکه دچار سکته مغزی، ضربه به سر، پارکسینون MS یا ALS می شوند و ممکن است در مرحله ای از بیماری دچار دیسفاژی شوند.

2- کسانیکه تحت عمل جراحی در ناحیه سر و گردن قرار می گیرند و طی جراحی ممکن است بخشی از دستگاههای مربوط به عمل بلع ( در ناحیه دهان، حلق،‌حنجره و ...) دستخوش تغییرات ساختمانی شوند. بعلاوه طی عمل جراحی ممکن است، سیستم عصبی دستگاهای مذکور نیز تحت تأثیر قرار بگیرند.

3- مصرف داروهای خاص، در گروهی از بیماران مبتلا به ضایعات عصبی مصرف طولانی مدت دارو می تواند عوارض پابرجایی، بصورت اختلال در بلع داشته باشد.

در این گونه موارد حتی گاهی پس از قطع دارو علائم وجود دارند. داروهایی مانند داروهای تشنج از جمله مواردی هستند که ممکن است منجر به بروز دیسفاژی شوند.

4 - افزایش سن نیز بعنوان عاملی که منجر به تغییر در ترشح بزاق و تحولات ساختمانی در اندام ها می شود، می تواند منجر به بروز دیسفاژی در افراد سالخورده شود.

5- بروز سوختگیهای شدید در ناحیه زبان، لبها و دیواره های حلق که عموماً بعلت برق گرفتگی یا خوردن مایعات اسیدی و قلیای بوجود می آید. بعنوان یکی دیگر از علل بروز دیسفاپی خصوصاً در کودکان شناخته شده است.

خطراتی که بیمار مبتلا به دیسفاژی را تهدید می کند:

اگر اختلال در بلع برای مدت طولانی باقی بماند، فرد مبتلا دچا کمبود آب و مایعات خواهد شد و از طرفی به علت ناتوانی در جویدن، قورت دادن، دچار کاهش وزن خواهد شد. بیمار مبتلا به دیسفاژی ممکن است در معرض خطر ذات الریه و سایر عفونت های ریوی قرار گیرد. بعلاوه ورود مواد غذایی به مجاری هوایی به منزله تهدید حیات وی خواهد بود.

موارد فوق شایعترین مشکلاتی است که سلامتی فرد مبتلا به دیسفاژی را تهدید می کند. به منظور جلوگیری از ظهور این علایم، در اولین مراجعه بیمار می باید راهنمایی لازم جهت انجام پیگیری های درمانی صورت گیرد.

علائم بروز دیسفاژی:

بیمار اولین کسی است که اختلال بلع را تشخیص داده و وجود مشکل را اعلام می کند. در صورتیکه قبلاً قادر به بلع طبیعی بوده، اکنون به وضوح تغییرات مکانیزم را گزارش می دهد. در مورد کودکان مبتلا به فلج مغزی وجود مشکلاتی در جویدن و بلعیدن از جانب والدین گزارش می شود.

بیمار مبتلا به دیسفاژی، گاهی از درد در حین عمل بلع شکایت دارد و یا با خوردن غذاهایی با غلظتهای متفاوت دچار مشکل می شوند یکی از شایعترین علائم کاهش یا از بین رفتن رفلکس تهوع و رفلکس سرفه است. از آنجا که سرفه زدن پاسخ دفاعی حنجره جلوگیری از ورود غذا به ریه هاست، لذا فقدان این رفلکس بیمار را در معرض بروز آسپیراسیون ( ورود مواد غذایی به ریه ها) قرار می دهد. در چنین مواردی درمان بصورت اورژانسی صورت می گیرد.

در مورد بعضی از بیماان باقی ماندن مواد غذایی در حفره دهان یا دیواره های حلق بعنوان یک علامت تلقی می شود.

درصد بالایی از بیماران مبتلا به دیسفاژی از کاهش یا افزایش ترشحات بزاق شکایت دارند که مانند کلیه موارد فوق می باید مورد معاینه قرار گرفته و جهت انجام اقذامات درمانی و توانبخشی به آسیب شناسان گفتار و زبان مزاجعه نمایند.

شهریاری بازدید : 1316 چهارشنبه 15 آذر 1391 زمان : 12:27 نظرات (0)

اختلالات نافذ دوران رشد براساس ویژگیها و مشخصاتی که دارند به چند دسته از جمله اتیسم، اسپرگر، رت، سندرم هلر و .... تقسیم می شوند ولی به دلیل وجود نشانه های مشابه معمولا همه آنها تحت عنوان اتیسم یا شبه اتیسم معرفی می گردند در این نوشته ویژگی های دو نمونه از این اختلالات به اختصار آورده شده است.

۱- سندرم هلر (اختلال عدم هماهنگی)

ویژگی ها و خط سیر بیماری

- برگشت یا پسرفت مشخص در مهارتهای ارتباطی

- اختلال در تعامل اجتماعی و رفتار سازشکارانه

- حرکات کلیشه ای

- بیش فعالی

- اضطراب و ترس غیر عادی زیاد

- تشنج

این اختلال بر اساس میزان پسرفت رشدی و ضایعه همراه متفاوت ازاتیسم است و تفاوت آن با رت این است که مهارتهای حرکتی آسیب ندیده اند و پسرفت بین ۳تا۴ سالگی رخ می دهد در حالیکه در سندرم رت بین ۶تا۱۲ ماهگی و براساس میزان پیشرفت بیماری ممکن است به سطح کاملا بی زبانی (گنگی) برسند در شروع مکالمه و تداوم آن مشکل دارند. استفاده تکراری و کلیشه ای از زبان همراه با اختلالاتی در نحو، جنبه معنا شناختی و کاربردی زبان مشاهده می شود. سن شروع بیماری: قبل از ۱۰ سالگی به شکل غافلگیرانه و ناگهانی شروع می شود مطالعات اپیدمیولوژیک محدود هستند اما بیشتر در مورد پسران گزارش شده است.

پیش آگهی: پیشرفت و بهبودی محدود است البته بسته به سطح IQ کودک دارد. در سطح ۲۵ درصد موارد پیشرفت ملاحظه می شود معمولا از دست رفتن مهارتها به سطح ثابتی می رسد مگر اینکه با وضعیت عصب شناختی پیش رونده ای همراه باشد.

۲- اتیسم نامشخص یا غیرواقعی

ویژگی ها و خط سیر بیماری:

کودکان دچار این اختلال در ارتباط اجتماعی در مقایسه با کودکان اتیستیک کمی متفاوت هستند. درکل رشد مهارتهای ذهنی و ارتباطی بهتر از اتیسم است. معمولا دامنه محدودی از علایق و وابستگی جز علایم خاص آنها نیست تماس چشمی آنها بهتر از کودکان اتیستیک است. برخی جنبه های ذهنی-زبانی با اتیسم همپوشانی دارد.

کودک در اولین نظام ارتباطی خود به شکل غیر کلامی - حرکتی در سن ۱۲تا۱۵ ماهگی شکست می خورد حساسیت بیش از حد به محرکهای حسی وجود دارد. از نظر ویژگی های شخصیتی سخت و خشک هستند. در زبان بیانی و درکی هر دو تاخیر دارند. برخی آنها در پردازش فضای بینایی اشکال دارند. معمولا اعدادَ الفبا رنگها را یاد می گیرند می توانند آهنگهاَ دیالوگهای کتاب و برنامه های تلویزیون را یادآوری کند و به خاطر بسپارد. معمولا می توانند مطالب را بی توجه به محتوا و معنای آن بخوانند.

شروع بیماری: قبل از ۲ سالگی می باشد. این کودکان از کودکان عادی پایین تر هستند و بر اساس طبقه بندی DSMIV شاخص های اتیسم را به طور کامل ندارند.

پیش آگهی: بستگی به IQ رشد زبان و مهارتهای اجتماعی دارد.

Source: krinche dm, Atypical cognitive, linguistic social development in children with pervasive developmental disorders of childhood in smith MD. Damico js, childlanguage disorders, pp 101-103, thieme, newyork,1996

 

 

 

ترجمه: مرجان شهریاری

شهریاری بازدید : 564 پنجشنبه 09 آذر 1391 زمان : 9:55 نظرات (1)

اختلالات گفتار و زبان علل مختلفی دارند که یکی از آنها علت عضوی است. بعضی از این اختلالات دست کم در آغاز منشا عضوی دارند، به این معنی که یکی از ناهنجاریهای فیزیکی در اندامهای گویایی سبب اختلال گفتار و زبان شده است. برای مثال، مشکلات تولید صدا و صوت در کودک دارای شکاف کام، نقص شنوایی در کودک ناشنوای دارای مشکلات گفتاری، و فلج مغزی در کودکی که دچار تاخیر در گفتار است، نمونه­هایی از علت عضوی هستند...........

شهریاری بازدید : 448 چهارشنبه 17 آبان 1391 زمان : 14:04 نظرات (0)

آیا تاکنون به این موضوع فکر کرده اید که گفتار چه نقشی در زندگی شما دارد؟ و اگر نمی توانستید حرف بزنید  سرنوشت شما چه تغییری می کرد؟ یا حتی اگر اندکی در حرف زدن مشکل داشتید چه فرصتهایی را از دست می دادید؟ و بر عکس اگر گفتارتان اندکی رساتر و سلیس تر بود چه تغییرات مثبتی می توانست در زندگی تان رخ دهد؟به هر حال چه بخواهیم چه نخواهیم گفتار به عنوان یکی از ارکان مهم ارتباط است و نحوه حرف زدن ما از جنبه های مختلف می تواند نقش اساسی در هویت فردی و اجتماعی ما داشته باشد.

 

کلینیک گفتار درمانی (یوسف آباد)

تلفن تماس: ۸۸۳۳۲۲۳۴ و ۸۸۳۳۲۲۳۵

 

شهریاری بازدید : 644 دوشنبه 15 آبان 1391 زمان : 17:49 نظرات (3)

تعداد صفحات : 31

اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 308
  • کل نظرات : 43
  • افراد آنلاین : 2
  • تعداد اعضا : 326
  • آی پی امروز : 44
  • آی پی دیروز : 51
  • بازدید امروز : 78
  • باردید دیروز : 912
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 3
  • بازدید هفته : 1,641
  • بازدید ماه : 3,103
  • بازدید سال : 21,871
  • بازدید کلی : 477,285